Направете дома си безопасен за кучето

Независимо от това дали новият ви приятел е малко кученце или възрастно куче, ето някои важни полезни съвети, които могат да ви помогнат да го предпазите от пакости:

 

•   Съхранявайте домакинските почистващи средства и химикали извън неговия достъп.

•   Ограничете достъпа на кучето до растения, които са опасни за него: коледни звезди, азалии, рододендрони, тръстика, японски тис, олеандър и английски бръшлян, за да споменем само няколко.

•   Приберете чупливите предмети така, че да не ги достига.

•   Скрийте или покрийте електрическите шнурове така, че да не може да ги сдъвче.

•   Съхранявайте на безопасно място антифриз, машинно масло, перилни препарати и градински химикали.

•   Не оставяйте детски играчки на пода, защото някои части може да са толкова малки, че кучето ви да ги погълне.

•   Използвайте покривало и/ или защитна ограда, ако имате басейн или джакузи.

Избиране на име

Ето някои полезни съвети, които е добре да вземете под внимание преди да дадете име на новото си кученце:

 

•   Имената трябва да са кратки. Двусричното име е най-добро, защото е кратко и няма да се бърка с едносрични команди като „не” или „стой”.

•   Бъдете последователни. Всички членове на семейството трябва да употребяват едно и също име – не употребявайте объркващи прякори или варианти.

•   Когато новото ви кученце разпознава името си, възнаграждавайте го с много похвали и игри.

Добре дошъл у дома

Като „родител” на ново кученце или ново възрастно куче за вас е важно да му помогнете да свикне с новата си среда. Мислете за него по-скоро като за дете, отколкото като за домашен любимец – то ще има нужда от много търпение, ръководство и любов. Ето как можете да му помогнете да се приспособи:

 

•   Занесете новото си кученце у дома, когато то е спокойно, а вие нямате гости. Също така изберете време, когато ежедневната ви програма е нормална.

•   Преди да го въведете вътре, покажете на новото си куче мястото в двора, където ще бъде тоалетната му. Водете го там винаги, когато излиза навън.

•    Определете на новото си кученце неговото помещение, където можете да държите неговия кош, снабден с постелки и играчки за дъвчене (оставете вратичката на коша отворена). То ще се чувства в безопасност в своята „бърлога”. Сложете на пода вестници за всеки случай.

•   Наблюдавайте кучето си постоянно и си играйте с него няколко пъти на ден. Вие ще успеете да се утвърдите като водач на глутницата.

•   Определяйте му време за тоалетна на всеки няколко часа, както и след ядене, пиене, спане и игра (внимавайте за признаци като душене и обикаляне в кръг). Никога не наказвайте новото си кученце, ако направи белята вътре, напротив, хвалете го, когато ходи на определеното си място навън.

Среща с децата

Не би трябвало изобщо да се колебаете да насърчавате децата си да играят с новото ви кученце. Все пак, трябва да наблюдавате първия му контакт с децата и да поставите ограничение на времето за игра – от 15 до 20 минути два или три пъти на ден. Ето още няколко изпитани правила, които трябва да бъдат обяснени:

•   Не бива да има грубо дразнене или игра. Кажете на децата си, че дърпането на опашката и дразненето могат да доведат до лоши навици като отскачане.

•   Бъдете мили. Кажете на децата никога да не крещят на новото кученце, дори когато прави нещо погрешно. Обяснете им, че кучетата могат да се стреснат от силни звуци.

Запознаване с други домашни любимци

Ето как да му помогнете да се запознае с животните, които живеят у вас:

•   Направете го постепенно. През първите няколко дни ги дръжте разделени.

•   Дръжте новото си кученце на сигурно място в неговия кош (или зад някаква преграда), докато наблюдавате първата им среща.

•   След като няколко дни са се подушвали едно друго, разрешете на животното, което живее по-отдавна у вас, да влезе в „бърлогата”, когато новото ви кученце е извън коша си.

Неща, които ще ви трябват

Имайте тези неща в наличност, когато доведете новото си кученце у дома:

•   Висококачествени кучешки храни като Eukanuba Dog Foods и здравословни лакомства като бисквитите Eukanuba Healthy Extras™.

•   Купички за храна и вода от неръждаема стомана, които да не се преобръщат.

•   Идентификационни маркировки с информация за контакт с вас и с ветеринарния ви лекар.

•   Нашийник, който се откача и кожена или найлонова каишка с дължина 1.80 м.

•   Кош за у дома и за пътуване (достатъчно голям, за да можете да го пренасяте, когато порасне).

•   Кучешки шампоан.

•   Четки и гребени.

•   Средства за почистване като препарат за почистване на петна, хартиени кърпи, парцали за под и дезодориращ спрей.

Как да се справите с вилнеещото кученце – 5 съвета
Въвеждането на кученцето във вашия дом може да ви се струва трудно, но с малко вникване в кучешката психология и тези пет съвета за обучение, кученцето много бързо ще се научи как да се държи във вашата къща. Ако кучето е вече израстнало, но все още прави бели ( веднъж дневно, в седмицата, месеца), ще откриете, че е най-добре то да бъде третирано като нов член на семейството.

1. Изберете място за кученцето още преди то да е дошло. Още при влизането на кученцето във вашата къща го запознайте с неговото място. Скоро то ще го асоциира с място за дрямка или почивка.

2. Извеждайте го често. Най-добре е да водите кученцето навън на всеки два часа, винаги след ставане от сън, след игра или хранене, както и преди лягане. Също така следете за сигнали, предшестващи нуждата от излизане, като душене и въртене в кръг, които ще ви подскажат, че кученцето има нужда да бъде изведено.

3. Използвайте кош за кученцето когато не можете да бъдете до него. То ще зачете новата си бърлога и ще избягва да я замърсява.

4. Коригирайте кученцето внимателно. Аварии ще се случват. Не забравяйте, че викането, мъмренето и наказанието няма да ви послужат, а само ще объркат кученцето. Дори да го хванете по средата на белята, просто кажете строго НЕ и го заведете навън.

5. Хвалете го. Засипвайте кученцето с похвали всеки път, когато то само излезе, за да си свърши работата. Говорете с оптимистичен глас, усмихвайте се и го възнаградете след като си свърши работата навън.
След инциденти

Ето как да почистите след инцидент

 

•   Попийте урината с хартиени кърпи и премахнете изпражненията с найлонова торбичка

•   Третирайте замърсените площи с мек почистващ разтвор

•   На килими, за да заличите петното – не търкайте, а работете от вън към центъра на петното

•   За да неутрализирате миризмата използвайте продукти, одобрени от ветеринарни лекари за използване покрай домашни любимци

Страх от раздяла със стопанина

Може би си спомняте страхът от оставането сам в първия ден на колежа/университета? Може би си спомняте страхът от оставане сам в новият дом? Като разумни същества, обаче, ние можем да се успокоим, че това състояние не е завинаги и да се справим с него. Кучетата, обаче, също изпитват страх от оставането сами.

 

Имайки предвид, че съвсем наскоро кученцето е било обкръжено от майка си и братята и сестрите си,  страхът от оставане само е напълно разбираем. Кученцето се вкопчва в това, което познава, което го кара да се чувства защитено и в безопастност, а именно – вас. Затова когато отивате сутрин на работа или прекарвате време във фитнеса или на ресторант, кученцето тъжи за вас. За разлика от хората, кучетата нямат механизми за справяне с тъгата, затова кученцето може да започне да прави бели, да лае, да скимти, да руши мебелите. Кучето може даже да се опита да избяга от дома ви. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да не се случи това. Ето ги:

 

Диагностициране страха от раздяла

 

Повечето кученца се научават да приемат новия си живот почти веднага след осиновяването им. Те свикват с рутината на живота в къщата и страховете бързо се изпаряват. За едно на всеки 15 кученца, обаче, страхът от раздяла остава. Как да разберете, че кученцето ви проявява такъв страх? Според ветеринарите, които често се сблъскват с такива случаи, характерно е проява на споменатите по-горе симптоми в първите 30 мин от оставането на кученцето само, както и повтарянето им всеки път, когато то бива оставяно вкъщи.

 

Как можете да помогнете

 

Бъдете съпричастни. Кученца, които страдат от раздяла със стопанина не са невъзпитани кучета или злобни. Недейте да наказвате или изолирате кучето. И двете тактики могат да се обърнат срещу вас и да влошат проблема.

Пренасочете вниманието на кученцето. Скрийте лакомство в колибката на вашето кученце или му хвърлете нова играчка. Също така опитайте с хранене преди да излезете. Нахраненото куче е по-спокойно от гладното.

Когато излизате или се прибирате се дръжте въздържано. Ако поведението ви казва, че това не е голяма работа, кученцето ще ви повярва.

Научете кученцето да понася спокойно вашите излизания и прибирания. Дайте му лакомство точно преди да излезете, след което излезте за една минута. Така кученцето ще свързва излизането ви с положителни емоции. Постепенно увеличавайте времето, в което ви няма.

 

Потърсете професионални съвети

 

Някои домашни любимци не успяват да надрастнат страха от раздяла. Всъщност, породи като Ваймаранер са известни с прояви на форми на страх от раздяла и като възрастни. Тези животни се нуждаят от изключотелно внимание. Освен това, съвети от професионални треньори на кучета могат много да помогнат.