Първото посещение при ветеринарен лекар на вашето кученце

Опознаване на вашия ветеринарен лекарНякои кученца ще посетят ветеринарен лекар още със своя развъдник за първата си ваксинация, но дори и така ще е добре да направите първата среща с него няколко дни след като вземете кученцето си, за да сте сигурни, че ще започнете отношенията на кучето си с ветеринарния лекар възможно най-положително. След първото си посещение кучето ви трябва да вижда ветеринарен лекар поне веднъж годишно, така че вашето кученце трябва да има положителна връзка с лекаря и да свикне да бъде изследвано.Това ще му спести много стрес. Също така е добра идея да го привикнете да бъде изследвано от вас у дома. Проверявайте ушите и очите и редовно почиствайте зъбите. Вашият ветеринарен лекар ще извърши пълен клиничен преглед, който ще се състои от перорален (уста и зъби), уши и очи, за да се увери, че вашето кученце е в добро здраве. Вземете някои вкусни лакомства с вас, за да направите цялостното преживяване по-приятно за вашето куче, и да го похвалите за спокойствието по време на прегледа и след това. Избягвайте да му обръщате прекалено много внимание, ако реагира или вдига шум по време на посещението, само го възнаграждавайте, когато е било послушно.


Топ съвети за по-гладко преминаване на прегледа при ветеринарния лекар  * Опитайте се да си назначавате първата среща сутрин, тъй като това означава по-малко хора и домашни любимци в клиниката. Също така, ако вашето кученце не е имало никакви ваксини досега, е по-добре да избягвате контакт с други животни, тъй като е  по-податливо на инфекции.

   *Уверете се, че носите паспорт за ваксинация или документи, които може да имате от развъдчиците или предишния дом на кученцето, така че вашият ветеринарен лекар може да планира всички необходими лечения за кученцето и да ви посъветва как да сте сигурни, че вашият домашен любимец е готов за външния свят.Ваксинациите на Вашето кученце


Обикновено ваксинациите започват около 6-8 седмица, с бебешка ваксина, последвана от още две на около 12 и 16 седмици. Много е важно да се придържате към този график, за да сте сигурни, че вашето кученце е напълно защитено от инфекциозни заболявания. Често срещаните заболявания, срещу които ще бъде ваксинирано кученцето, са хепатит, парвовирус, лептоспироза, бяс и болест на лиме. Ако пътувате в чужбина с вашето кученце, носете със себе си паспорта му за ваксинации и се уверете, че те са изцяло в съответствие с правилата на страната, която посещавате.


ДРУГИ ВАРИАНТИ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ


Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча да чипирате вашето кученце, въпреки че това може вече да е направено от селекционера. Това става чрез малка процедура, при която чип, съдържащ вашата информация, се вмъква под кожата на шията на кученцето, така че всеки ветеринарен лекар може да го идентифицира, ако то се загуби или нарани.


Ще трябва да помислите дали искате животното да бъде кастрирано.Има различни плюсове и минуси за кастрацията, например, кастрираните кучета могат да се държат по-добре и е по-малко вероятно да маркират из къщата, но това може да ги направи по-склонни към увеличаване на теглото. Вашият ветеринарен лекар може да обсъди всичките ви възможности с вас.


Не забравяйте да зададете на вашия ветеринар всички въпроси, които може да имате. Важно е да се чувствате добре подготвени да се грижите за кученцето през следващите седмици и месеци.