Собственик на ново кученце


Разбира се, ще обучите кученцето си в правилното поведение, но преди всичко е важно кученцето да се чувства обичано и сигурно в новия си дом и с хората, които ще формират неговото ново семейство.


Първо, нека започнем с няколко указания, за да помогнем на новото ви кученце да се настани в дома ви:-Доведете новото си кученце у дома, когато е тихо и нямате компания. Също така, изберете време, когато ежедневието ви е нормално. През първата седмица на кученцето у вас започвате да му преподавате кое е неговото ново семейство и го учите да ви се доверява.


-Осигурете на вашето кученце легълце и малко собствено пространство. Това ще му помогне да се чувства в безопасност и постепенно ще започне да изучава останалата част от новото си обкръжение.


-Наблюдавайте новото си кученце по всяко време и играйте с него няколко пъти на ден. Вие ще помогнете да се утвърдите като лидер на глутницата


-Давайте на вашето кученце почивки за тоалетна на всеки няколко часа – веднага след сън, ядене, игра (следете за сигнали като душене и въртене в кръг). Никога не наказвайте кученцето за инциденти, вместо това го хвалете, когато отиде на правилното място.СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА ВАШЕТО  КУЧЕНЦЕ


Подобно на човешките деца, кученцата не се раждат със социалните умения, от които се нуждаят, за да живеят със семейството си, било то кучешко семейство или човек. Затова трябва да сте сигурни, че вашето кученце е не само послушно, но и приятелски настроено към всички видове животни и хора. Ето няколко предложения, които да ви помогнат да започнете.СРЕЩА С НОВИ ХОРАСветът е пълен с различни видове индивиди, затова е важно кученцето да може да установи връзка с другите. Можете да възнаградите вашия кучешки спътник с лакомства, когато той демонстрира желаното поведение.


Започнете със запознаването на кученцето с тихи ваши приятели в дома ви за кратки периоди. Когато поздравявате вашето кученце, гостите трябва да се снижат и да позволят на вашето кученце да се доближи до тях в собственото им пространство. Това ще даде на кученцето по-голямо чувство за контрол.


Когато вашето кученце усъвършенства домашните посещения го изведете в парка. Оставете го само да реши кого и за колко време иска да среща. Не искате да принуждавате вашето кученце в ситуация, в която би се почувствало застрашено (разбира се, уверете се, че човека към когото се доближава също иска да се запознае с него, някои хора се страхуват от кучета, даже от бебета кучета).Представете вашето кученце на хора с различни раси, етнически произход, външен вид (с / без брада или очила), възрасти и професии, тъй като някои кучета могат да развият отвращение към хора, които не изглеждат като вас и така изглеждат „необичайни“ за тях (пощальонът ще ви благодари по-късно).


СРЕЩА С ДЕЦА


Не би трябвало да имате никакви проблеми да насърчавате децата си да играят с новото ви кученце. И все пак, вие ще искате да контролирате първите му взаимодействия с децата ви. Дори ако нямате деца в семейството си, наложително е да се социализирате с такива. Ако кучетата не свикнат с деца рано в живота си, те често развиват агресивно поведение към тях по-късно. Малките деца, които си играят и вдигат врява, могат да предизвикат инстинкти за плячка при кучета, които не са свикнали с тях.


-Децата трябва да бъдат научени, че кученцето не е играчка или кукла, и не трябва да се притеснява когато спи или си почива.


-Никаква груба игра – дърпане на опашки или уши, дразнене, Това може да доведе до нежелана ответна реакция от страна на кученцето – рязък скок или дори ухапване.


-Да бъдат внимателни с кученцето. Кажете на децата никога да не викат на новото кученце, дори ако направи нещо нередно. Обяснете, че кучетата могат да бъдат изненадани от силен шум.


СОЦИАЛИЗИРАНЕ С ДРУГИ КУЧЕТА


Дори и кученца, които са природно общителни с хора, ще трябва да се научат да се разбират в кучешката общност. Най-малкото ще срещнете друго куче по време на ежедневните си разходки. Позволете приятелски подушване и някаква игра, но се отдръпнете, ако кученцето ви изглежда уплашено.


СОЦИАЛИЗИРАНЕ С ДРУГИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ


Вашето ново кученце и вашата сиамска котка може би никога няма да бъдат най-добри приятели, но поне можете да ги насърчите да се толерират един друг. Започнете, като държите новодошлия в клетка и позволявате на домашния домашен любимец да го "посети" чрез безопасността на решетките. Постепенно увеличавайте продължителността на посещенията, преди да разрешите двамата да се срещнат лице в лице.

Наблюдавайте тези срещи, докато не се почувствате уверени, че всичко върви добре. Моля, имайте предвид, че независимо колко добре се държат и добре социализирано е вашето кученце, то вероятно ще се опита да преследва животните, защото ще иска да играят. Можете бавно да позволите на вашето кученце да подуши по-малките домашни любимци, като например хамстери, зайци или морски свинчета, докато те все още са в укритията си, така че да се чувстват сигурни по всяко време.